Sage | Przepisy kulinarne | Kuleczki z jagnięciny korma

Kuleczki z jagnięciny korma

Kuleczki z jagnięciny
30 minut
Przygotowanie + pieczenie
Łatwy
Poziom trudności
2
Liczba porcji

Składniki

  • 1 kromka chleba z wczorajszego dnia
  • 450 g łopatki jagnięcej, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
  • 1 białko
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście mięty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. 1.

    Rozgrzać piekarnik do 190 °C.

  2. 2.

    Do pojemnika miksera włożyć chleb i wybrać funkcję PULSE. Miksować 3x lub aż do momentu uzyskania delikatnej bułki tartej. Przełożyć do dużej miski.

  3. 3.

    Do pojemnika miksera włożyć jagnięcinę i wybrać prędkość CHOP na 10−15 sekund lub miksować aż do uzyskania delikatnej mielonej konsystencji. Nie obrabiać zbyt długo. Przełożyć do dużej misy z bułką tartą.

  4. 4.

    Do pojemnika miksera włożyć białko, cebulę, czosnek i liście mięty oraz wybrać prędkość BLEND na ok. 5 sekund lub miksować aż do momentu uzyskania drobnych kawałków cebuli i czosnku. Przełożyć do mięsa i bułki tartej.

  5. 5.

    Dodać kminek, ziele angielskie, sól, pieprz i dobrze połączyć.

  6. 6.

    Z otrzymanej mięsnej masy formować małe kuleczki, układać je na papierze do pieczenia na głębokiej blasze.

  7. 7.

    Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut (aż temperatura wewnątrz kuleczki będzie wynosiła 70 °C).

  8. 8.

    Upieczone kuleczki wyjąć z piekarnika i podawać z sosem tzatziki.


Dobra rada: Przed włożeniem jagnięciny do pojemnika miksera, włożyć ją na ok. 15 minut do zamrażarki. Mięso nie będzie przylepiało się do noża.

BBL915

Do przygotowania dania służy:
Profesjonalny blender kielichowy

Zobacz więcej