Sposób przygotowania
- 1.
Rozgrzać piekarnik do 190 °C.
- 2.
Do pojemnika miksera włożyć chleb i wybrać funkcję PULSE. Miksować 3x lub aż do momentu uzyskania delikatnej bułki tartej. Przełożyć do dużej miski.
- 3.
Do pojemnika miksera włożyć jagnięcinę i wybrać prędkość CHOP na 10−15 sekund lub miksować aż do uzyskania delikatnej mielonej konsystencji. Nie obrabiać zbyt długo. Przełożyć do dużej misy z bułką tartą.
- 4.
Do pojemnika miksera włożyć białko, cebulę, czosnek i liście mięty oraz wybrać prędkość BLEND na ok. 5 sekund lub miksować aż do momentu uzyskania drobnych kawałków cebuli i czosnku. Przełożyć do mięsa i bułki tartej.
- 5.
Dodać kminek, ziele angielskie, sól, pieprz i dobrze połączyć.
- 6.
Z otrzymanej mięsnej masy formować małe kuleczki, układać je na papierze do pieczenia na głębokiej blasze.
- 7.
Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut (aż temperatura wewnątrz kuleczki będzie wynosiła 70 °C).
- 8.
Upieczone kuleczki wyjąć z piekarnika i podawać z sosem tzatziki.
Dobra rada: Przed włożeniem jagnięciny do pojemnika miksera, włożyć ją na ok. 15 minut do zamrażarki. Mięso nie będzie przylepiało się do noża.