Sposób przygotowania
- 1.
Do naczynia blendera włożyć paprykę, cebulę, czosnek, ziarna pieprzu, nasiona gorczycy i nasiona selera. Wybrać prędkość MILL i miksować przez ok. 30 sekund.
- 2.
Dodać sól i miksować 10 sekund. Następnie dodać cukier brązowy i miksować kolejnych 15 sekund.
- 3.
Wieprzowinę posmarować jedną trzecią mieszanki i umieścić w folii spożywczej. Pół filiżanki mieszanki pozostawić do sosu BBQ. Przechowywać w lodówce, marynować 4 - 24 godzin.
- 4.
Wyjąć z lodówki i pozostawić przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
- 5.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
- 6.
Odczekać do pełnego rozgrzania oleju, aż do pojawienia się lekkiego dymu. Następnie dodać mięso wieprzowe i smażyć ze wszystkich stron aż do uzyskania złotego koloru.
- 7.
Zdjąć z patelni i włożyć mięso do wolnowaru. Dodać ocet jabłkowy i zalać wodą filtrowaną lub wywarem, aby mięso było do połowy zanurzone w płynie.
- 8.
Przygotować mięso zgodnie ze wskazówkami z instrukcji danego urządzenia.
- 9.
Po przygotowaniu mięsa przełożyć go do prostokątnego naczynia i za pomocą widelca rozdzielić (wyczesywać) mięso na cienkie włókna. Regularnie polewać wywarem mięsnym z garnka, by mięso łatwiej się rozdzielało i pozostało soczyste.
- 10.
Po wyczesaniu mięsa na cienkie włókna dodać 1 filiżankę sosu BBQ i dobrze wymieszać. Podawać w małych rozkrojonych bułeczkach hamburgerowych posmarowanych sosem BBQ i ozdobionych kwaśnymi ogórkami lub pokrojonymi papryczkami chili Jalapeños, ewentualnie innymi ulubionymi warzywami.
*Mięso wieprzowe można również gotować w szybkowarze przez ok. 45 minut.
*Mięso przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce. W takim stanie wytrzyma do 3 miesięcy.